photo

photo

photo

photo

photo

photo

photo

photo

photo

photo

photo

photo

photo

photo

photo


KUGENUMA-Y


敷地は湘南の海の近く、5層高さ15mのRCラーメンフレームが6層長さ150mの鉄骨スロープを纏った、単純な構成の住宅。最初に施主から求められたのは高さが15mである事、そして何があってもその高さまで登れる事という2点だけだった。これには施主の大らかな生き方と、海の近くで生きてきた覚悟のようなものを感じた。この施主にとっての生きる事を具現化したような力強く、かつ軽やかで大らかな建築がふさわしいと考えた。同時に海に近いこの場所で、建築自身にも生き残っていける強かさが必要だとも感じた。15mのラーメンフレームには溶融亜鉛メッキの施された鉄骨のスロープが巻きつく。エレベーターでもなく、階段でもない単純な坂道であるこのスロープは、どんな時でも必ず各層を経て15mの高さまで届けてくれる。また、この単純な坂道は様々な別の意味でも捉えられる。外部に生み出す拡張空間は上層階でありながら、全ての開口部で掃き出し窓を可能とし、上層での複雑な内外の繋がりを生み出す。それは拡張する床であり、日射を遮る庇であり、安全のための手すりであり、地上からの視線を遮る目隠しとなる。また、天井高の高い1,2層、壁のない3層、トンネルのような4層、東屋のような5層、均質な5層のフレームの中の質の異なる空間に対して、均質な6層のスロープが少しずつずれながら絡みついてくる事で均質なルールの中に小さな歪みを生み出す。同時に、このスロープは住人が建物の隅々までを自分の目で見る事を可能としている。通常、高さ15mの建物の外壁は近くで見る事が出来ず、知らず知らず劣化し建物の寿命を縮めていくが、ここでは常に目線の高さにあり、日常的な確認ができる。メンテナンス工事の際には、高さのある建物は足場も高くなり大きなコストとなるが、ここではスロープが足場となる。住人の生きる事が同時に建築を生かす、そんな単純で複雑な建築を目指している。


The site is near the beachfront in Shonan. The house is a simple composition of a 5-storey 15m high RC Ramen frame with a 6-storey 150m long steel ramp. Initially, the client required only two things: a height of 15m and the ability to climb to that height no matter what. I felt the client's generous way of life and the determination with which he has lived near the sea. We thought it would be appropriate to create a strong, yet light and generous building that embodied this way of life for the client. The 15m long frame is wrapped around a hot-dip galvanised steel ramp. This ramp, which is neither a lift nor a staircase, but a simple slope, will always take you up to the 15m height through the different levels, no matter what. This simple slope can also be seen in many other ways. The extended space it creates on the outside is an upper floor, allowing sweeping windows in all openings and creating a complex connection between inside and outside at the upper level. It is an expanding floor, a shelter from the sun, a railing for safety and a blindfold to block the view from the ground. In addition, for the spaces of different qualities within the frame of five homogenous layers - one or two with high ceilings, three without walls, four like tunnels and five like pavilions - six homogenous layers of slopes gradually shift and intertwine, creating small distortions within the homogenous rules. At the same time, the slope allows the inhabitants to see every corner of the building with their own eyes. Normally, the exterior walls of a 15-metre high building cannot be seen up close, as they deteriorate and shorten the life of the building, but here they are always at eye level and can be checked on a daily basis. When it comes to maintenance work, a tall building requires high scaffolding, which can be costly, but here the ramp becomes the scaffolding. The aim of the project is to create a simple yet complex building where the inhabitants' lives are simultaneously a part of the architecture.


建築敷地 : 神奈川県
竣工年月 : 2018年3月
工事種別 : 新築
主要用途 : 専用住宅
主要構造 : 鉄筋コンクリート造 地上4階
敷地面積 : 185.67m2
建築面積 : 69.04m2
延床面積 : 102.89m2
構造設計 : 鈴木啓/ASA 担当 : 木村洋介 長谷川理男
施工会社 : 大同工業 担当 : 川上冬樹
写真撮影 : 藤井浩司/ナカサアンドパートナーズ


Location : Kanagawa
Completion : March 2018
Construction type : New construction
Principal use : Private residence
Structure : Reinforced concrete Four stories
Site area : 185.67m2
Building area : 69.04m2
Total floor area : 102.89m2
Structure design : Akira Suzuki/ASA Staff : Yosuke Kimura Michio Hasegawa
Construction company : Daido Kogyo Staff : Fuyuki Kawakami
Photography : Koji Fujii/Nacasa&Partners Inc.


新建築住宅特集 2018年11月号 掲載
C3DIZ 掲載


top




© KANIUE ARCHITECTS